10 Valkuilen bij Emigreren naar Curaçao

10 Valkuilen bij emigreren naar Curacao:

Er zijn natuurlijk ook valkuilen, daar kunnen we niet omheen en wellicht moet je je hier wel even bewust van zijn alvorens je je grote droom achterna gaat! Droom je van een nieuw leven op Curaçao? Geweldig en zet je droom voort om deze waar te maken! Maar emigreren is niet hetzelfde als op vakantie gaan. Veel mensen lopen tegen onverwachte obstakels aan. Deze 10 valkuilen helpen je om goed voorbereid te vertrekken.

1. Onvoldoedne inzicht in verblijfs-en werkvergunningen
Als Nederland mag j tot 90 dagen zonder vergunning op Curaçao verblijven. Wil je blijven of werken? Dan heb je officiële toestemming nodig. Regel dit op tijd, want het aanvraagproces kan lang duren.

2. Wonen op Curaçao is geen permanente vakantie!
Er is nog steeds werk, administratie, files en soms bureaucratie. Houd daar rekening mee om teleurstellingen te voorkomen!

3. Geen Finainciële buffer
Het leven op Curaçao is op de meeste fronten duurder dan gedacht. Producten worden geïmporteerd en een woning huren bijvoorbeeld kost maandelijks veel geld. Zorg zeker voor een buffer van minmaal 4-6 maanden aan vast lasten om risico’s te beperken

4. Te snel een woning huren op afstand
Een huis huren zonder het eerst te zien is best riskant. Je kent de wijk niet, eigenaar niet, krijg je wat je gehuurd hebt bij aankomst? laat dus iemand ter plaatse die je wellicht hebt leren kennen gaan kijken voor of schakel een makelaar in! En huur wellicht eerst een half jaar mocht dit kunnen om vanuit daar weer verder te kijken. Vaak is dit alleen mogelijk bij compleet gemeubileerde accomodaties.

5. Gebrek aan netwerk
Veel dingen op Curaçao gaan via-via. Een goed netwerk helpt je bij het vinden van werk huisvesting en aansluiting bij andere mensen. Begin al in Nederlands met connectie opbouwen (dit kan bijv via Facebook)

6. Onvoldoende voorbereiding
Emigreren zonder een goed plan leidt vaak tot problemen. Denk aan werk, verzekeringen, inschrijving. vervoer , scholen (indien van toespassing) enz.

7. Onuitgesproken verwachtingen binnen het gezin
Als niet iedereen achter de emigratie staat ontstaat er snel spanning. Bespreek verwachtingen vooraf, en maak ook afspraken van te voren. Bijv. voor hoe lang gaan we het proberen? Wat als er iemand niet gelukkig is en terug wil naar Nederland?

8. Cutuurverschillen onderschatten
Op Curaçao gaat het leven in een ander tempo, en de communicatie is vaak directer. Aan passen aan de locale cultuur kost tijd en vraagt geduld en zeker respect. We zijn er immers “te gast” op het eiland

9. Geen plan B bij terugkeer
Soms wil of moet je terug naar Nederlands. Zorg dat je weet:
Hoe je je weer inschrijft, of je recht hebt op zorg/toeslagen, of huisvesting kunt regelen bij terugkomst.

10. Verlies van Nederlandse rechten
Toeslagen (zorg, huur, kinderopvang) AOW- opbouw, Nederlandse zorgverzekering
Check jouw persoonlijke situatie goed bij instanties zoals de SVB op Curaçao en de Belastingdienst.

Voor de rest niet te veel nadenken en gewoon gaan is mijn ervaring :-) Ga je droom achterna! Er kan echt niks gebeuren zeg ik altijd als je maar let op je Finaniciën zodat je altijd (om welke reden dan ook) weer terug kunt naar Nederland!

Vragen stel ze hier!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Online sessie aanvragen