Kerst en Oud en Nieuw op Curacao of in Nederland?!

Zomaar even een ervaring en het verschil delen van de feestdagen op Curacao of de feestdagen in Nederland…..Let wel dit jaar het jaar van de Corona is alles op Curacao ook anders en zijn alle evenementen afgelast….. Heel jammer want elk jaar is het weer een groot feest, vooral Oud en Nieuw kan ik je vertellen. Veel Nederlanders kiezen er de laatste jaren voor om de feestdagen te vieren op Curacao. Ik snap dat wel, het is er lekker warm, heerlijk relaxed, de sfeer is fantastisch…..je hoort de kerstnummers op het strand lekker in de zon terwijl je heerlijk van jouw cocktail of wijntje geniet.

“Bon Paksu” betekend “Vrolijk Kerstfeest en ” Bon Ana Nobo” betekend gelukkig Nieuwjaar!

Zelf zijn wij dit jaar in Nederland voor Kerst en Oud en Nieuw om samen te zijn met de kinderen tijdens de feestdagen. Ook wel weer heel fijn. Normaal elke dag in de warmte en nu een aantal weken heerlijk in de kou. Lekker binnen, de verwarming aan, de kaarsjes vroeg aan en lekker bankhangen. Zappen op tv alle Nederlandse programma’s die voorbij komen kijken die we op Curacao niet zien i.v.m. het tijdsverschil van 5 uur.

Natuurlijk zijn de feestdagen dit jaar tijdens de Corona tijd voor een ieder anders waar je ook op de wereld bent. In Nederland zijn we dus lekker binnen, maken het binnenshuis gezellig en op Curacao gebeurd het allemaal buiten…

  1. Je viert Kerst op Curacao in de warmte gemiddeld 28 graden dus iedereen is buiten. Curacaoenaren houden van veel vuurwerk, muziek en denk aan de heerlijke cocktails of een glaasje wijn op het strand.
  2. De tuinen, de straten, kantoren en de woningen op Curacao worden ver van te voren al versierd met lichtjes en slingers. Op bijna elke rotonde vind je een grote Kerstman die je vrolijk toekijkt. Het is bijna een wedstrijd wie de mooiste tuin of woning versierd heeft. Op Curacao groeien geen Kerstbomen, maar ze gebruiken dennenbomen. De Pontjesbrug in Willemstad is prachtig versierd en er staat een grote Kerstboom met veel lichtjes op het Brionplein.
  3. Elk jaar zijn er tussen Kerst en Oud en Nieuw veel bekende Nederlandse artiesten op het eiland die hen vakantie op Curacao vieren en gelijk dan een optreden  geven op het strand met een heleboel gezelligheid.
  4. In de wijk Pietermaai is een grote kerstmarkt met veel livemuziek, hapjes en drankjes en koop je handgemaakte producten van locale verkopers.
  5. Traditie getrouw eten Curacaoenaren met kerst ” Ham die Pasku” Ham van varkensvlees met honing, mosterd, boter en zout bereidt in de oven met ananas en tomaatjes erop. Pan di Jambon, Kerstbrood met ham of Ayaka vlees (kip) verpakt in maismeeldeeg, gevouwen in bananenbladeren.
  6. Traditie getrouw op de laatste dag van het jaar de Pagara Party’s met veel vuurwerk in de straten in de vorm van duizendklappers, zeg maar miljoenenklappers. Meters lange linten door de straten om de kwade geesten en nare gevoelens weg te jagen van dat jaar, zodat men weer vol goede moed het nieuwe jaar in kan gaan met veel geluk en voorspoed.
  7. De Nederlandse traditie “De Nieuwjaars duik” op het strand van Scheveningen hebben we op het strand van Jan Thiel ook, het is een jaarlijks terugkomend evenement. Wel even iets anders in het warme water van gemiddeld 25 graden i.p.v.de koude Noordzee :-)
  8. En dan na Oud en Nieuw de eerste zondag van de maand, viert men Fuik aan de Fuikbaai te Curacao. Het grootste waterfeest van de Caribean. Bekende DJ’s uit NL verzamelen zich op jachten en draaien hen muziek. Er gaan honderden boten, jachten, klein en groot richting Fuikbaai om er de hele dag feest te vieren. Je neemt een te gekke zwemband mee, hapjes en veel drank en je hebt een geweldige dag op het water! Je kijkt je ogen uit en iedereen, jong en oud gaan uit hen dak heerlijk op de muziek.

 

Vragen stel ze hier!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Online sessie aanvragen