Papiaments is een Creoolse taal op Curacao

Ga je op vakantie naar Curacao of ga je er wellicht wonen, dan is het wel handig en leuk dat je een aantal woordjes en zinnen kunt spreken. Nederlands spreekt men ook op Curacao, maar het wordt toch wel gewaardeerd dat je het in ieder geval probeert! Het Papiaments wordt vooral onder de lokale bevolking gesproken.

Ik woon nu in maart 2021 bijna 4 jaar op het eiland. In het eerste half jaar dat we hier kwamen wonen, heb ik samen met mijn man een prive cursus gevolgd en dat ging best goed. Woordjes leren, zinnetjes maken, uitspraak leren en kennis maken met de cultuur. Gaande weg ging ik merken dat het wel moeilijk is om dit vast te houden, zeker omdat hier overal Nederlands wordt gesproken. Een taal leren moet je dagelijks blijven oefenen wat natuurlijk voor alle talen geldt. Papiaments verstaan gaat me wel goed af alleen dat praten….ik doe nog steeds mijn best. Maar je kunt je voorstellen als je 1 zin zegt en dan de volle laag terug krijgt…ja ook ik blokkeer dan. Dagelijks wordt ik aangesproken in het Papiaments, dit waarschijnlijk omdat men er meestal van uitgaat dat ik een geboren Curacaoenaar ben vanwege mijn huidskleur. Er komt hoop ik een dag dat ik het kan spreken want dat zou wel super stoer zijn. Het zou natuurlijk heel leuk zijn om Papiaments met de lokalen vloeiend te kunnen spreken.

Papiaments is een mengelmoes van 6 talen. Nederlands, Spaans, Frans, Portugees, Engels en Africaans. Het Africaans in de taal is ontstaan omdat er vroeger veel Africaanse slaven op het eiland waren.

Ik zal proberen de meest gangbare woordjes, zinnen neer te zetten die je overal kan gebruiken. Elkaar gedag zeggen en vragen hoe het met je gaat is heel normaal.

  1. Bon Dia, Bon Tardi, Bon Nochi – Goedemorgen, Goedemiddag en Goedenavond
  2. Bon Bini – Welkom
  3. Kon ta bai? – Hoe is het? Mi ta bai bon bon – Het gaat goed met me
  4. Kon yama bo? Hoe heet je? Mi yama …. – Ik heet….
  5. Kuantu e ta kosta? – Hoeveel kost het?
  6. Ayo – Doei, tot ziens
  7. Te Manan (spreek uit als te manjan) – Tot morgen
  8. Mi ta Hulandes – Ik ben Nederlander
  9. Mi por Hana (spreek uit als mi por hanja) – Ik zou graag willen
  10. Heel goed – Hopi Bon

Het meest gehoorde woordje is DUSHI. Leuk, mooi, schatje, lieverd…. maar het wordt ook bijvoorbeeld gebruikte bij het roepen van de bediende bij het restaurant.

Oh wellicht ook leuk de dagen van de week?

Djaluna – Maandag, Djamars – Dinsdag, Djarason – Woensdag , Djaweps – Donderdag, Djabierne – Vrijdag, Djasbra – Zaterdag en Djadumingo is Zondag

Gaan we nog even door van 1 tot 10 tellen…

1 = Un, 2 = dos, 3 = tres, 4 = Kuater, 5 = Sinku, 6 = Seis, 7 = Shete, 8 = Ocho, 9 = Nuebe en 10 =  Dies

Succes met leren en wil je nog meer Papiaments leren en een cursus volgen? Dan kan ik je een leuke cursus aanbevelen incl. cultuur weetjes en wist u datjes.

Vragen stel ze hier!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Online sessie aanvragen